Onlangs heeft de Stichting Groene Hart Streekproducten het certificaat ‘Erkend Streekproduct’ uitgereikt aan De Dyck te Woubrugge, in de persoon van Reinier Kempenaar, voor hun Groene Hart pompoenen. Daarmee is dit bedrijf het 45e dat inmiddels het predicaat “producent van een erkend Groene Hart Streekproduct” bezit.
De Dyck is van origine een 30 hectare tellend traditioneel akkerbouwbedrijf, maar heeft haar bedrijfsvoering verbreed met een (kwaliteits)restaurant midden in de Vierambachtspolder in Woubrugge. Het Restaurant en akkerbouwbedrijf zijn in alle facetten van de bedrijfsvoering met elkaar verweven: de geserveerde producten komen zo veel mogelijk van eigen bedrijf, en na het eten kan een rondje over de akker gedaan worden. De moestuin is het hart van het bedrijf.
Alhoewel het bedrijf meerdere producten produceert, aardappels en uien, bloemen en knoflook, wordt voor nu alleen de pompoen gecertificeerd. De pompoen is de Japanse Uchiki Kuri; dit zijn de smakelijkste pompoenen om te consumeren, vooral ook omdat hij met schil en al gebruikt kan worden en eenvoudig is te bereiden.
De Dyck heeft zo’n 0,3 hectare ingezaaid. Het zaad is biologisch (via Bolster zaden). De in september verwachte opbrengst is circa 4000 pompoenen van gemiddeld 1,5 kilogram. Het product wordt niet bewerkt of verwerkt. Na de oogst wordt de pompoen voorzien van een etiket (met touwtje om de steel) en via de coöperatie Groene Hart Streekproducten geleverd aan Hoogvliet Supermarkten.
Als licentiehouder kent de stichting Groene Hart Streekproducten het SPN keurmerk “Erkend Streekproduct” toe aan producten uit het Groene Hart die daarvoor in aanmerking komen en waarop door de producent prijs wordt gesteld. Sinds de stichting licentiehouder van het keurmerk “Erkend Streekproduct” voor het Groene Hart is geworden wordt hard gewerkt aan uitbreiding van het assortiment.
Aan het keurmerk zijn eisen verbonden wat betreft de herkomst van de grondstoffen, de verwerking in de streek en duurzaamheid. De stichting vindt het belangrijk dat de producenten zich ook inzetten voor het behoud van natuur en landschap in de streek en een bijdrage leveren aan de lokale en regionale economie. De controle op naleving van die afspraken is goed vastgelegd tussen SPN en Stichting Groene Hart Streekproducten als licentiehouder.
De Dyck 45ste producent in het Groene Hart
27 juni 2017