Eet je Uitzicht is een mooie aanpak om het streekproduct te verbinden met de streek, de mensen die er wonen, het landschap en de specifieke kenmerken. En de bedrijven natuurlijk. We zeggen vaak dat streekproducten een bijdrage leveren aan de streek. Maar waar bestaat die bijdrage dan uit? Versterking van de lokale economie, akkoord, dat is duidelijk. Maar er is zoveel meer. Streekproducten dienen ook een bijdrage te leveren aan de omgevingskwaliteit, het landschap, biodiversiteit, de sociale cohesie. Zodat het ook op termijn prettig is om er te wonen en te werken. Dat betekent ook samenwerking met overheden en instanties, en maatschappelijke organisaties.
In het project ‘Kwaliteitsproducten in een Kwaliteitslandschap’ hebben we geprobeerd die facetten te vangen en bij elkaar te brengen. Het zwaartepunt lag hierbij op drie pilot bedrijven op de Veluwe, deelnemers aan het Erkend Veluws Streekproduct. Voor deze bedrijven hebben we een streekverhaal gemaakt, en landschapsplannen in uitvoering gebracht. Hiervoor zijn vrijwilligers georganiseerd als streekkring. Door middel van onderzoek hebben we geleerd dat consumenten van streekproducten het belangrijk vinden dat producenten zich inzetten voor het behoud van het landschap, en dat hierin ook een aankoopmotief schuil gaat. Samen met mensen die werken in horeca, gastronomie en toerisme hebben we verkend hoe we dit vervolgens kunnen vertalen naar de menukaart en de afzet van streekproducten in brede zin. In dit magazine doen we verslag van deze zoektocht. We laten ons hierbij ook inspireren door inspirerende voorbeelden van elders. Veel leesplezier!
Het project Kwaliteitsproducten in een Kwaliteitslandschap is een initiatief van SPN, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Stichting Erkend Veluws Streekproduct, Hogeschool van Hall Larenstein, Geitenboerderij De Groote Stroe en Van der Valk Hotel Apeldoorn de Cantharel. Projectuitvoering door Land&CO / Eet je Uitzicht.
Het project is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en de Provincie Gelderland.