De koeien voor het rundvlees blijven in de kudde van de melkkoe, de koeien worden niet apart afgemest.
De schaapskudde bestaat uit ca. 50 ooien, in de kleuren wit en donker. De schapen worden gehuisvest in een aparte stal op een heerlijke laag stro. Tijdens het bezoek waren de rammen later bij de kudde gezet met als gevolg late lammetjes. De schapen worden ook gevoederd door voer van Kruyt Veevoeders. Daarnaast grazen de schapen gras.
Lamsvlees en rundvlees
Rundvlees; 100% vlees van eigen boerderij, daarnaast diverse kruiden en zout.
Lamsvlees; 100% vlees van eigen boerderij, daarnaast diverse kruiden en zout.
- Het vlees van de koeien en lammeren wordt geslacht op een biologische slachterij bij Henk Worst BV te Nijkerk, deze slachterij is NVWA erkend onder nummer 254, biologisch gecertificeerd onder nummer NL-BIO-01.528-0004960.2023.005. Vervolgens wordt het vlees geproportioneerd bij De Woeste Grond in Sellingen, biologisch gecertificeerd onder nummer NL-BIO-01.528-0003877.2024.001. Tijdens de opmaak van dit dossier is er gesproken over de mogelijkheid om te slachten in Het Groene Hart bij Tuithof in Kamerik. Deze slachterij is bekend, nu dit bedrijf biologisch gecertificeerd is zal de mogelijkheid om in Het Groene Hart te slachten opnieuw worden bekeken. Het vlees wordt ingevroren en vanuit de diepvries verkocht.
Afzet:
Het vlees wordt verkocht in de PLUS in Leiden, in de Oogst in Leiden en verkocht in de eigen winkel.
Duurzaamheid van de productie:
- Er wordt voldaan aan de biologische eisen, dat betekent o.a. meer m2 in de stal en meer ruimte per koe, kalfjes blijven 3 maanden bij hun moeder en de koeien houden hun hoorns;
- De koeien krijgen trager verteerbaar energierijk voer, voeding met een hoge energie waarde worden de koeien agressiever van. De koeien krijgen altijd voer aangeboden;
- Niet teveel veranderen in de kudde, droge koeien bijvoorbeeld worden niet apart gezet. Hierdoor hoeft de rangorde in de kudde niet opnieuw bepaalt te worden en blijft de kudde rustig;
- De weidegang van de koeien voldoet aan de biologische normen van Skal. Zodra de bodemomstandigheden het toelaten krijgen de dieren toegang tot de wei. Meestal is dit van april tot september;
- Er hangt een koeborstel bij het jongvee en een in de stal van de koeien;
- De koeien liggen op een diepe strooisellaag;
- Er wordt aan weidevogelbescherming gedaan met uitgesteld maaien 9 hectare, vrijwilligers lokaliseren en volgen de nesten van weidevogels onder beheer van De Groene Klaver, een agrarisch natuurbeheer Coöperatie van boeren, tuinders en bollenkwekers;
- Aan 10% van het land wordt gedaan aan bloemen- en kruidenrijk graslandbeheer;
- Er wordt rekening gehouden met weidevogels;
- Van alle landerijen worden de randen niet bemest;
- Er is plasdras aangelegd, 2 percelen van de provincie zijn ook plasdras en worden door Mul beheerd;
- Hakhoutbosjes en grief worden behouden en onderhouden door de organisatie IVN;
- Er is een vogelkast op het erf aanwezig voor een steenuil en voor een vleermuis;
- Het bedrijf is voorzien van zonnepanelen;
- Twee varkens vreten al het groen afval uit de winkel en de keuken, maar ook het afval van de productie van ijs. Met een boerderij winkel elders zijn ook afspraken gemaakt voor het afval, het afval wordt verzameld en bewaard voor de varkens.
- De schapen hebben de eigenschap dat ze met hun kleine pootjes en hun graasgedrag een sterke dichte graszode maken. Ze herstellen de grote gaten die de koeien in het najaar in de polder maken.
Bedrijven bij product
Boerderij Boterhuys, Gerard en Mieke Mul leverancier, producent, verkoop |
Producttype |
eindproduct |
Productgroepen |
lamsvlees, rundvlees, vlees |
Labels |
Biologisch |
Streek |
Groene Hart |
Streekmerk |
Erkend Streekproduct, Groene Hart |