7 november 2025
Na bijna vijf jaar werken aan een sterkere verbinding tussen smaak, streek en Werelderfgoed Waddenzee, nadert het programma Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving zijn afronding. Wat begon als een initiatief om producenten, horeca en vele ondernemers te verbinden, is uitgegroeid tot een brede beweging in het hele Waddengebied: Noord-Holland, Friesland en Groningen.
Vijf jaar bouwen aan Waddengastronomie
Dankzij de steun van het Waddenfonds en de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland konden de projectpartners Stichting Waddengroep, NHL Stenden en Visit Wadden een indrukwekkend programma uitvoeren. Er zijn meer dan 50 nieuwe foodroutes en 26 inspiratiekaarten ontwikkeld en meer dan 300 ondernemers verbonden via netwerkbijeenkomsten en activiteiten van het programma. Ook is er is een receptenbank ontwikkeld met gerechten op basis van Waddenproducten. Ook de jaarlijkse Culinaire Wadden Weken zetten de regio culinair op de kaart, met lokale menu’s, streekproeverijen en verhalen van chefs die koken met producten van eigen bodem. Dit jaar vonden de Culinaire Wadden Weken plaats van 18 oktober t/m 2 november 2025.

Fotocredits: Sebastiaan Rodenhuis Fotografie / beeldbank Visit Wadden
Waddenmarktplaats en ondernemersportaal
De komende periode krijgt de Waddengastronomie-beweging nog meer digitale zichtbaarheid. Zo verzorgt Visit Wadden de Waddenmarktplaats: een online portal waar producenten uit het hele Waddengebied hun webwinkels bundelen. Bezoekers kunnen daar webwinkels met specifieke waddenproducten vinden. Achter elk product schuilt een verhaal van de maker. Via een link worden bezoekers doorverwezen naar de webwinkel op de website van de ondernemer. Hier kan men de bestellingen plaatsen.
Ook wordt er een Ondernemersportaal op Visit Wadden gecreëerd waar nieuwe ideeën en de receptuur worden gedeeld voor duurzame samenwerking tussen ondernemers.
Netwerkbijeenkomst in Dokkum: 10 november 2025
Op 10 november vindt de laatste netwerkbijeenkomst van het programma plaats. Deze slotmanifestatie ‘Waddengastronomie oogst’ vindt plaats in Restaurant Ode en Hotel Abdij te Dokkum. Tijdens deze bijeenkomst worden de resultaten van het project gepresenteerd en wordt geproefd van gerechten bereid met Waddenproducten. Ervaren chefs laten zien hoe de toekomst van koken met streekproducten eruitziet.
“We hebben met elkaar een stevige basis gelegd voor een blijvende Waddengastronomie. Een culinaire traditie die de kracht van het Werelderfgoed verbindt met smaak, beleving en duurzame streekproducten,” aldus Annette van Ruitenburg van Stichting Waddengroep en programmacoördinator van Waddengastronomie.
Toekomst: Waddenvoedsel meer dan een streeklabel
De netwerkbijeenkomst laat zien wat het project heeft opgeleverd, maar is vooral ook om vooruit te kijken: hoe zorgen we ervoor dat ondernemers in het Werelderfgoedgebied Waddenzee ook in de toekomst lokale producten blijven gebruiken? Hiervoor zijn de partners van het programma in gesprek met diverse partijen om te kijken of we ook het voedselaanbod in het Waddengebied kunnen gaan versterken en ontwikkelen.
Waddenvoedsel vertelt het verhaal van de regio, natuur, landbouw, visserij en gastronomie. Het vormt een lokale streekinvulling die bijdraagt aan brede welvaart: economisch, sociaal én ecologisch. Streekproducten worden hiermee niet alleen beschikbaar gemaakt voor bewoners en bezoekers, maar versterken ook de identiteit van het Waddengebied.
In samenwerking met NHL Stenden Hogeschool is onderzoek gedaan naar keurmerken en de samenwerking tussen partijen, onder andere binnen het ambassadeursprogramma. Voor chefs zijn recepturen ontwikkeld waarin Waddenvoedsel centraal staat, en die via korte videoclips worden gedeeld. Binnen de samenwerking met Wad Gaat OM is bovendien aandacht voor duurzame verpakking en transport, zodat de hele keten van producent tot bord toekomstbestendig is. Waddenvoedsel is daarmee meer dan een streeklabel: het is een beweging die de Waddenregio zichtbaar maakt en het gebruik van lokaal eten vergroot.
Over het programma
Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving is een samenwerking tussen Stichting Waddengroep, NHL Stenden Hogeschool en Visit Wadden, mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland.
