Viskwekerij t Smallert dateert van begin 20ste eeuw, daarvoor was het een korenmolen (watermolen). Er zijn twee bedrijfslocaties, namelijk Emst en Vaassen, waar de forellen worden gekweekt. De locatie in Emst is toegankelijk voor het publiek. Er worden rondleidingen gehouden voor educatieve doeleinden.
De locatie ’t Hol’ aan de Elspeterweg 72 te Vaassen, waar de vissen worden opgeweekt, is niet voor publiek toegankelijk. Op de locatie ’t Smallert in Emst wordt een deel van de vissen uitgezet in visvijvers, de rest van de vissen groeit verder in kweekvijvers.
Be- en verwerking tot eindproduct:
Alle handelingen vinden plaats op het eigen bedrijf. De vissen worden handmatig geslacht en gaan vervolgens 1 nacht in een pekelbad of worden ingelegd met zeezout en jeneverbes. Vervolgens worden ze warm gerookt in met beukenhout gestookte rooktonnen.
Een gedeelte van de zalmforellen worden koud gerookt tot max. 25 graden.
Duurzaamheid van productie:
De vissen worden opgekweekt in traditionele kweekvijvers die worden gevoed met water uit beken en sprengen van de Veluwe.
Locatie ’t Hol is cultuurhistorisch waardevol en gelegen tegen de Kroondomeinen. De viskwekerij is uitstekend ingepast in het landschap, onder meer door de bouw van houten schuren. De vijvers hebben houten beschotting. Het in de kwekerij gebruikte water wordt gefilterd door een helofytenfilter, alvorens het wordt terug geloosd op het oppervlaktewater.
De vissen worden gevoerd met visvoer op basis van vismeel afkomstig uit bijvangsten uit zee en van zalmkwekerijen. Het voer bevat weinig vet, waardoor de forellen langzaam groeien. Tevens bevat het voer geen toegevoegde antibiotica.
Producten bij bedrijf
Forel en zalmforel leverancier, producent, verkoop |
SPNcode |
V005 |
Adres |
Smallertsweg 8 |
Postcode |
8166 KD |
Woonplaats |
Emst |
Open voor publiek |
voor openingstijden zie website |
info@smallert.nl |
Website |
http://www.smallert.nl |
forellenkwekerij \'t Smallert |
Telefoon |
0578-661621 |
Streek |
Veluwe |
Streekmerk |
Erkend Veluws Streekproduct |