Tijdens een informele bijeenkomst in de boomgaard van fruitteeltbedrijf Nieuw Slagmaat in Bunnik heeft René de Bruin, secretaris van de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) het bij het keurmerk ´erkend streekproduct´ horende certificaat overhandigd aan de 8 telers van het telerscollectief Kromme Rijnstreek Fruit. Vervolgens werd het eerste kistje gecertificeerde appels geplukt door burgemeester Hans Martijn Ostendorp. Ostendorp feliciteerde de aanwezige telers hartelijk met het verwerven van het keurmerk en sprak de wens uit dat dit bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van streekproducten en de toekomst van deelnemende bedrijven.
Het telerscollectief Kromme Rijnstreek Fruit probeert zoveel mogelijk van haar producten af te zetten als een herkenbaar streekproduct. Hiervoor is dit jaar speciaal een bedrijf opgezet: handelsonderneming Slagmaat. Op initiatief van de jonge onderneemster Djûke van der Maat is certificering aangevraagd met het keurmerk ´erkend streekproduct´. SPN heeft dit keurmerk verleend aan de appels, peren, pruimen en kersen die door het collectief worden verhandeld. Met het keurmerk denkt Van der Maat meer vertrouwen te kunnen geven aan haar afnemers en uiteindelijk de afzetmogelijkheden voor de producten te verruimen.
Om het keurmerk ´erkend streekproduct´ te verdienen dienen de telers aan te kunnen tonen dat alle bij de productie en oogst horende handelingen in de Kromme Rijnstreek zelf plaatsvinden, en dat de teelt op een verantwoorde, duurzame manier plaatsvindt. De 8 telers die tot het collectief behoren hebben onderling afgesproken vergaande maatregelen te treffen om de teelt zoveel mogelijk in evenwicht met milieu, natuur en landschap in de streek te organiseren. Dat betekent onder meer dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt terug gedrongen, en dat er extra inspanningen op de bedrijven plaatsvinden om de natuur en de landschappelijke kwaliteit te bevorderen. Zo gaan alle telers op cursus om de natuur (vogels, insecten, planten) op de bedrijven te beschermen. Daarnaast zullen coniferenhagen worden gerooid en nieuwe windhagen worden aangeplant met inheemse soorten. Windschermen langs de openbare weg worden verwijderd, zodat de beleving en betrokkenheid van burgers bij de fruitteelt wordt vergroot.
Streekproducten staan in Nederland in een toenemende belangstelling. Steeds meer consumenten en afnemers stellen vragen bij de herkomst van de producten en de manier waarop ze zijn geproduceerd. Om de herkomst van productie en verwerking van de producten te garanderen heeft SPN het keurmerk ´erkend streekproduct´ ontwikkeld. Steeds meer afnemers vragen om garanties dat het verhaal achter het streekproduct ook daadwerkelijk klopt. Het ´erkend streekproduct´ helpt daarbij. De naleving van de eisen wordt onafhankelijk getoetst en ook richting consumenten en afnemers wordt gestreefd naar zoveel mogelijk openheid over de herkomst en productiewijze van de producten. Een initiatief als dat van de fruittelers uit de Kromme Rijn is een goed voorbeeld van hoe streekproducten bijdragen aan een duurzaam platteland en de versterking van de kwaliteit van natuur en landschap, aldus De Bruin.