Herkomst:
De melk is afkomstig van Zuivelboerderij Kwakernaak te Oud Ade. Ook de verwerking van de melk tot kaas vindt plaats op de boerderij. De komijn wordt ingekocht bij Rademaker.
Ingrediënten:
Rauwe melk, salpeter, BK2 zuursel, stremsel en komijn.
Verhoudingen:
Er gaat ongeveer 70 gram komijn in 100 liter melk.
Be- en verwerking:
De ochtendmelk wordt afgekoeld en de avondmelk wordt afgeroomd. De temperatuur wordt tot 29°C gebracht. Dan wordt het 30 minuten gestremd, daarna wordt het gesneden. De wei wordt voor ongeveer 50% afgetapt. Dan wordt het geheel weer opgewarmd tot 33°C en wordt het 30 minuten geroerd. De komijn wordt eerst gesteriliseerd en dan toegevoegd. Daarna wordt de kaas geperst en gepekeld en wordt er een drukmerk ingedrukt. De Boeren Leidse is een kaas met een bruin/rode korst. Het gangbare gewicht dat gebruikt wordt door familie Kwakernaak is 12 kg. De kaas heeft een Groene Hart etiket.
Zie ook de website van Boeren Leidse met sleutels (van Kwakernaak)
Bedrijven bij product
Zuivelboerderij Kwakernaak leverancier, producent, verkoop |
Productgroepen |
kaas, zuivel |
Streek |
Groene Hart |
Streekmerk |
Groene Hart |