De boeren Leidse kaas met sleutels wordt gemaakt op de boerderij van Cees en Ruud van Schie. De melk die wordt gebruikt komt van hun eigen bedrijf in de Sweylantpolder. Er wordt geen melk aangekocht. Dit is ook verboden voor Boeren Leidse kazen met sleutels, omdat het een beschermde kaas is. De komijn die wordt gebruikt komt bij Rademaker vandaan.
Ingrediënten: Rauwe melk, zuursel die zelf wordt door geënt, stremsel, salpeter, chloorcalcium en komijn.
Verhoudingen: Er gaat ongeveer 70 gram komijn op 100 liter melk.
Be- en verwerking: Cees van Schie maakt de kaas en Ruud melkt de koeien. De melk wordt eerst afgeroomd en daarna aangezuurd. Na het aanzuren wordt het gekarnd. Op verzoek kan er zout toegevoegd worden.
Zie ook de website van Boeren Leidse met sleutels (van Van Schie)
Bedrijven bij product
Sweylanthoeve producent, verkoop |
Productgroepen |
kaas, zuivel |
Streek |
Groene Hart |
Streekmerk |
Groene Hart |