De boerenkaas van kaasboerderij van der Arend is volledig afkomstig uit Vinkeveen, oftewel het Groene Hart. De melk die wordt gebruikt voor het kaasmaken komt van de boerderij. Eventuele kruiden toevoegingen worden ingekocht bij Rademaker.
Ingrediënten: Rauwe melk, zuurstel stremsel, keukenzout en diverse kruiden voor de kruidenkazen.
Verhoudingen: Wanneer er een kruidenkaas wordt gemaakt zullen de kruiden een aandeel van 2-4 % zijn van de totale kaas.
Be- en verwerking: De bereiding van de kaas vindt plaats op de boerderij in Vinkeveen. Leon en Annie maken samen de kaas. De Vinkethaler wordt in 8kg gemaakt en de jonge boerenkaas in 12 en 8 kg en de basilicum in 8 kg. Er wordt gebruikt gemaakt van de Groene Hart etiketten.
Vermarkting: De kaas van kaasboerderij van der Arend wordt verkocht door middel van huisverkoop, handel en diverse horeca en de Groene Hart Coöperatie.
Duurzaamheid van de productie:
Kaasboerderij van der Arend maakt gebruik van Agri-mest. Dit heeft een lagere ammoniak uitstoot;
Er wordt weinig krachtvoer gevoerd;
Koelwater wordt hergebruikt als drinkwater voor het vee;
In de toekomst willen Leon en Annie gaan werken met wind of zonne-energie;
Er wordt gedaan aan weidevogelbeheer;
Er wordt gedaan aan slootkantenbeheer;
Er is een uitgestelde maaidatum;
Er wordt meegedaan aan project voor de Zwarte Stern. Hierbij is 50 m² grasland afgegraven en zijn er variaties in waterdiepte gemaakt zodat er meer insecten komen die de Zwarte Stern kan eten;
Het vee gaat zodra het weer het toelaat zoveel mogelijk naar buiten;
Het vee heeft alle ruimte in de ligboxenstal, er is nog plek voor 20 stuks vee;
Familie van der Arend is lid van Boerderij in de kijker;
Er is veel aanloop op de boerderij door de boerderijwinkel aan huis.
Zie ook de website van Vinkethaler
Bedrijven bij product
Leon en Annie van der Arend producent, verkoop |
Productgroepen |
Goudse boerenkaas, kaas, zuivel |
Streek |
Groene Hart |
Streekmerk |
Groene Hart |