Dinsdagavond 9 juli ontvingen directie en medewerkers van Van der Valk Hotel de Cantharel in Ugchelen en Jan Jansen van Jan’s Vlees uit Apeldoorn het keurmerkcertificaat Erkend Veluws Streekproduct uit handen van René de Bruin van Stichting Streekeigen Producten Nederland. Het keurmerk wordt verleend aan producten waarvan de grondstoffen uit de streek afkomstig zijn, de verwerking in de streek plaatsvindt en die worden geproduceerd met oog voor milieu, natuur en dierenwelzijn. Hotel de Cantharel en Jan’s Vlees hebben al belangrijke stappen gezet in de verduurzaming van hun bedrijfsvoering en het sluiten van regionale kringlopen. De erkenning met het Erkend Veluws Streekproduct is hiervan een bevestiging.
Het keurmerk Erkend Veluws Streekproduct is in 2012 gelanceerd door het Veluws Bureau voor Toerisme (VBT) en Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). Doel van het keurmerk is om echte Veluwse streekproducten onder de aandacht van de consument te brengen en zo te laten zien dat de Veluwe naast natuur ook op culinair gebied veel te bieden heeft.
Het Veluws Streekmenu
Van der Valk Hotel de Cantharel heeft al geruime tijd met veel succes het Veluws Streekmenu op de kaart, met daarin zoveel mogelijk erkende streekproducten van de Veluwe. Om het menu compleet te maken teelt De Cantharel sinds kort ook haar eigen onbespoten groenten en kruiden in de moestuin die is aangelegd achter het hotel. Na de oogst worden de groenten direct verwerkt in de eigen keuken en verwerkt in de gerechten. Verser kan haast niet. Het groenteafval wordt verzameld en gevoerd aan de varkens van Jan Jansen die worden gehouden in de bossen bij Vaassen. Uiteindelijk wordt het vlees weer opgenomen in de menukaart. Hiermee is de cirkel gesloten. De groentetuin is daarnaast het decor voor bijzondere outdoordiners in het veld waarbij de seizoenen en de oogst het menu vormgeven.
Het Veluws Wolvarken
Jan Jansen fokt op kleinschalige wijze het Veluws Wolvarken op weilanden en een bosperceel in de buurt van Vaassen. Het wolvarken is een van oorsprong Hongaars varkensras (Mangalica). Dit traag groeiende varken staat bekend om de uitstekende kwaliteit van het vlees en het spek. Jansen voert de varkens met zoveel mogelijk voer uit de regio. Na de slacht worden de varkens verwerkt tot ham, spek en worst. De beste delen komen rechtstreeks op het bordje van de consument. De vleesgroothandel Jan’s Vlees belevert een groot aantal restaurants in de omgeving van Apeldoorn met het Veluws Wolvarken en andere vleesproducten.
Toeristisch potentieel
Tijdens de feestelijke overhandigingen van de keurmerkcertificaten op 9 juli benadrukte René Holm, directeur van het VBT het belang van echte streekproducten voor de verdere ontwikkeling van duurzaam toerisme op de Veluwe. De Veluwe is een sterk merk met een grote naamsbekendheid in het hele land. Dit merk moet verder geladen worden met kwalitatief goede dienstverlening en hoogwaardige producten. Het streekproduct is daar zeker een onderdeel van.