Op 11 en 12 april bezoekt een Pools-Tsjechische delegatie de Veluwe, in het bijzonder Hoofdstad van de Smaak Ede. De delegatie ontdekt op uitnodiging van SPN en in samenwerking met Regiomarketing Gelderland hoe streekproducten, in het bijzonder deze met het keurmerk Erkend Streekproduct, bijdragen aan het versterken en verduurzamen van regionale economie en landschap. Tijdens het bezoek worden gesprekken met streekproducenten gevoerd en verschillende initiatieven bezocht. Op vrijdag april vertelt wethouder Breunis van de Weerd van Ede hoe lokaal voedsel de stad, het landschap en de ondernemers verbindt. Ook wordt er, natuurlijk met streekproducten, onder leiding van Christiaan Weij (Puur-E) gekookt. Een bezoek aan het Nationaal Park De Hoge Veluwe maakt het programma compleet.
De kracht van Streekproducten
Met De Wije Werelt te Otterlo als uitvalsbasis ontdekken de 20 deelnemers op vrijdag 11 en zaterdag 12 april de waarde van streekproducten voor gebiedsontwikkeling en –promotie. Bij de prijswinnende Remeker kaas, de biologische kalfsvleesproducent Ecofields, Zorgboerderij Makandra, Wijnhoeve de Veluwe en De Veluwse Heidebrouwerij gaat het gesprek over je verhaal vertellen en samenwerken met collega’s uit de omgeving. Het Veluwefonds presenteert haar visie op de rol van streekproducten bij het verbinden van ondernemers op de Veluwe. Collega producenten van De Groene Hart coöperatie delen hun ervaringen over het opbouwen van logistieke samenwerking tussen producenten en realiseren van de afzet. SPN, de organisator en samensteller van het uitwisselingsprogramma, bevordert de herkenbaarheid en het gebruik van streekproducten. SPN beheert het onafhankelijke landelijke keurmerk ‘Erkend Streekproduct’. In samenwerking met het Veluws Bureau voor Toerisme is hiervan in 2012 de regionale variant Erkend Veluws Streekproduct ontwikkeld.
Europese uitwisseling
De ontmoeting tussen de landen vindt plaats in het kader van het Europese Leven Lang Leren programma ‘Grundtvig’. Alle deelnemers zijn werkzaam in organisaties gericht op duurzame ontwikkeling van het platteland en het versterken van de relatie tussen stad en land. Het behouden van karakteristieke agrarische cultuur – en natuurlandschappen, eetculturen en ambachten zijn daarbij een belangrijk leer- en aandachtspunten. Uitwisseling van kennis en ervaringen en het ‘leren van elkaar’ vormt de rode draad van het uitwisselingsprogramma dat medio juni in Tsjechië zal worden afgerond.