Voor kleine bedrijven die streekproducten produceren is het lastig om volgens een
volwaardig HACCP systeem te werken. Om die reden hebben onderzoekers een handige
digitale tool ontwikkeld waarmee bedrijven hun eigen hygiënecode voor het bereiden van
veilig voedsel kunnen samenstellen.
RIKILT Wageningen UR ontwikkelde samen met Deli XL en ZLTO de ‘Hygiënecode voor
Streekproducten’. Dit deden zij op basis van bestaande hygiënecodes in de groente- en
fruitketen, de zuivelketen en de vleesketen. Door middel van het invullen van een
digitale vragenlijst ontvangt de producent uiteindelijk een hygiënecode op maat.
Omdat streekproducten veelal kleinschalig worden geproduceerd, is het vaak lastig en
kostbaar om een HACCP-systeem in te voeren. Toch zijn de ondernemers verplicht om te
werken volgens een voedselveiligheidssysteem. Als de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport binnenkort zijn goedkeuring geeft, voorziet de ‘Hygiënecode voor
Streekproducten’ hierin.
De tool combineert hygiënecodes voor vlees- zuivel- en groente & fruit producten. Op
termijn kan dit uitgebreid worden naar bijvoorbeeld brood of vis.
De handige tool om een hygiënecode op maat voor uw bedrijf te maken vindt u op de site van het streekproductenloket.