Een hele prestatie, zo mag het wel genoemd worden. Erkend Streekproduct onderneemster Djûke van der Maat is verkozen tot de top vijf van agrarische ondernemers van Nederland. Help Djûke mee aan de publieksprijs en stem voor 27 mei!
Jong, vrouw, fruitteler en actief in de handel. Het is een combinatie die opvalt. Djûke van der Maat (30 jaar) uit Bunnik ziet het als voordeel: ze wordt onthouden. Ze mag dan jong zijn, op de landbouw heeft ze een heldere visie: boeren komen verder als ze beter communiceren. Vierentwintig uur in een dag is voor Djûke eigenlijk te kort. Ze werkt zeven dagen per week: met haar ouders in het gemengd agrarisch bedrijf Nieuw Slagmaat in Bunnik en in haar eigen handelsbedrijf Slagmaat. Op de boerderij voert de fruitteelt de boventoon. Het handelsbedrijf is een systeem van 8 telers en diverse afnemers dat Van der Maat drie jaar geleden opzette. Het fruit is gecertificeerd als Erkend Streekproduct uit de Kromme Rijnstreek. Niet voor niets dus dat de jury uit de vele inzendingen juist Djûke van der Maat gekozen heeft om kans te maken op de prestigieuze titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2013.
“Een groot deel van ons duurzaam geteelde fruit ging als anoniem product op de grote berg naar de veiling. Dat vond ik jammer. Met mijn handelsonderneming is het me gelukt te gaan leveren aan leveranciers die hogerop in de handelsketen zitten.” Dat doet ze niet allen voor eigen product maar ook voor andere telers uit de Kromme Rijnstreek, die ze overtuigde om op dezelfde manier te gaan telen. Milieukeurtelers kiezen voor een afgewogen combinatie van natuurlijke bestrijding en reguliere middelen. “We bereiken mensen die biologisch te duur vinden, maar wel een duurzaam geteeld product willen.” Van der Maat werd letterlijk het gezicht van het bedrijf, via haar afbeelding op tienduizenden kistkaarten. Het doel is consumenten te laten zien waar het product vandaan komt. ”En dat levert leuke reacties op. Zelfs van iemand uit Amsterdam kreeg ik bijvoorbeeld de vraag hoe je onze peren het beste kunt bewaren”, vertelt ze.
Van der Maat won vorig jaar een Nuffield scholarship, een prestigieuze, internationale beurs voor (jonge) boeren die duurzaam werken, ketenverkorting en ondernemerschap knap combineren. Tijdens de vele buitenlandse reizen die ze daarvoor maakte, ontdekte ze dat de coöperatieve samenwerking in Nederland bijzonder is. Als reisleidster voor groepen buitenlandse boeren die agrarisch Nederland willen zien, vertelt ze dan ook graag hoe dat in elkaar steekt. “We mogen best een beetje trotser zijn op wat we hier allemaal kunnen. Er is ontzettend veel van elkaar te leren.”
Djûke vindt het een hele eer dat ze is uitgekozen tot de top 5 van agrarische ondernemers van Nederland. Dit wordt al voor de 18e keer gedaan. Een deskundige jury met leden van binnen en buiten de agrarische sector, zoekt naar boeren die vooruitstrevend en innovatief zijn. “Je bent met zo’n titel een ambassadeur van het ondernemerschap in de sector.” Het mooie van ondernemen vindt Van der Maat de uitdaging zaken net even iets anders te doen dan anderen. Nieuwe teelten ontwikkelen, andere manieren van communicatie richting consument. Djûke van der Maat ziet nog tal van interessante uitdagingen op haar pad.
Stem op Djûke van der Maat voor de publieksprijs op www.agrarischondernemer.nl/stemmen. Op de site staat ook een bedrijfsfilmpje.