In het Praktijknetwerk Landschap van Smaken wisselen boeren, verwerkers, horeca en de handel kennis en ervaringen uit rond het telen, verwerken en vermarkten van oude en bijzondere – veelal streekgebonden – rassen en gewassen. Het praktijknetwerk – een initiatief van SPN – onderzoekt de mogelijkheden om bestaande marktkansen te benutten en nieuwe te verkennen. Een succesvolle afzet en vermarkting draagt immers bij aan de instandhouding ervan, en daarmee aan de versterking van de biodiversiteit.
Om ervaring te delen en nieuwe inspiratie op te doen organiseert het praktijknetwerk op 17 en 18 juni een tweedaagse excursie in Noord-Nederland. Teelt, verwerking, marketing, alle aspecten van oude rassen en gewassen komen aan bod. Niet alleen heel leerzaam, maar vooral ook een heel leuk en lekker tweedaags tripje door prachtig Groningen en Fryslân!
Ontdekkingstocht door het Groninger Hoogeland
Tussen Groningen en Lauwersoog ligt het Hoogeland, daar waar lucht, (Wadden)zee en land samenkomen. In de 19e eeuw was de landbouw op het Hoogeland zeer vooruitstrevend en welvarend, door tal van technische vernieuwingen en veredeling van landbouwgewassen. In die tijd werden allerlei rassen en gewassen geteeld, zoals vlas, cichorei, karwij, mosterd en (voor die tijd) moderne tarwe- en aardappelrassen. We nemen je mee op ontdekkingstocht door het Hoogeland, en bezoeken een aantal bedrijven met oude gewassen en rassen. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan ons werelderfgoed, de Waddenzee. Laat je verrassen!
Excursie door De Friese Wouden
De Friese Wouden, op de hoge, boomrijke, maar arme zandgronden, met houtwallen en coulissen. De bewoners staan bekend als ‘Wâldpiken’, letterlijk vertaald Woudkippen. Ooit scheldnaam, gebruikt door de bewoners van het vruchtbare Friese kleigebied. Maar tegenwoordig is Wâldpyk een geuzennaam, én het streekmerk. De Wâldpyk is dwars, oars as oars, rûch, vrijgevochten, is liever kleine baas dan grote knecht en dat in een bijzonder smûk landschap van elzensingels en dykswâlen. Kenmerkende streekproducten zijn onder meer de wâldgieltsjes en giele wâldbeantsjes.
Lees meer over de excursie en de voorwaarden om deel te nemen op de website van Landschap van Smaken.
Geef een antwoord