Vanaf dit seizoen mag Cees van Tiggelen zijn asperges ook officieel biologisch noemen. Cees is initiatiefnemer van de Telersvereniging Brabantse Wal Asperge, die als collectief bij SPN zijn aangesloten voor het Erkend Streekproduct. De aspergekwekerij Cevanti Bio in Halsteren is drie jaar in omschakeling geweest. “Ik had nog een jaar eerder omgeschakeld kunnen zijn, aangezien ik de bio-werkwijze eerst een jaar uitgeprobeerd heb. Dit eerste jaar was achteraf gezien eigenlijk ook het eenvoudigste teeltjaar, het was namelijk prachtig weer en het onkruid was prima te bestrijden. De laatste jaren heb ik best veel moeten investeren in handwerk om het onkruid weg te halen”, vertelt Cees.
De aspergeteler raakte in de loop van de jaren meer en meer geïnteresseerd in de biologische teeltwijze. “Ik had het gevoel dat de markt die kant op zou gaan, daarom besloot ik om de bio-teeltwijze een kans te geven. Mijn interesse in de biologische werkwijze komt ook voort uit het feit dat ik zelf altijd veel last heb van bijwerkingen van medicijnen. Op een gegeven moment bedacht ik dat mijn klanten daar ook last van zouden kunnen hebben. Daarom heb ik een besloten om een deel van mijn bedrijf om te schakelen naar biologisch en gebruik ik in de gangbare teelt ook zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen.”
Cees doet momenteel proeven met natuurlijke insectenbestrijding. Er staan lijmstokken tussen de groeiende asperges op de bedden. De teler is er van overtuigd dat er te veel middelen toegepast worden: “Vaak wordt er meteen na het zien van het eerst beestje al gespoten. Ik heb inmiddels al gemerkt dat de beestjes in het begin wel wat schade veroorzaken, maar dat het loont als je de natuur gewoon haar gang laat gaan. Sowieso moeten gangbare telers meer kijken naar de bio-werkwijze. We kunnen best nog wat van elkaar leren.”
De aspergeteler teelt op vijf hectare witte asperges en op één hectare groene asperges en een paar paarse asperges. “We hebben een compleet aanbod. En ik ben vroege biologische aardappelen gaan telen. Dit is een leuke aanvulling op ons assortiment.”
Afzet
Het merendeel (80/85%) van de asperges wordt in de boerderijwinkel verkocht. Ook levert Cees aan de horeca en aan diverse groenteboeren. “Hier kies ik bewust voor, omdat ik niet wil concurreren met supermarkten.” De asperges worden ook via De Grote Verleiding verkocht. “Zij leveren weer aan Ard van der Kreeke van ’t Hof Welgelegen in Middelburg waar onder meer aan de restaurants De Kromme Watergang en Oud Sluis.” Cees is blij dat er op de markt voor biologische asperges ook ruimte is voor klasse 2-asperges. “Deze asperges kan ik nu kostendekkend afzetten. Ik haal met de bio-asperges misschien niet het grote voordeel aan de bovenkant van de markt, maar wel aan de onderkant.”
Cees verkoopt in de boerderijwinkel zoveel mogelijk streekproducten. “Daarbij geef ik de voorkeur aan biologisch. Eigenlijk ben ik dus ook nog op zoek naar een bio-kippenboer in de buurt waarvan ik eieren kan betrekken. Een ei hoort immers echt bij asperges.”
Bron en foto’s: Biojournaal.nl