Ede ligt midden in de ‘Food Valley’, een samenwerkingverband van gemeentes en bedrijven in de Gelderse Vallei. Het imago van de Food Valley wordt gedomineerd door de Wageningen Universiteit en de high-tech laboratoria van grote bedrijven. De gemeente Ede wil de burger meer betrekken bij het voedsel dat in de directe omgeving wordt geteeld en geproduceerd. Tijdens de Week van de Smaak 2012 zijn daartoe diverse activiteiten op touw gezet. Om zelf het goede voorbeeld te geven heeft wethouder Breunis van de Weerd besloten om in het bedrijfsrestaurant een week lang een Broodje van de Streek te serveren met louter lokaal geproduceerde producten. Het brood is gebakken door bakker Van de Veen uit Bennekom met in Ede geteeld graan, waarvan op de Wageningse molen meel is gemalen. De kaas is afkomstig van kaasboerderij De Grote Voort uit Lunteren en het vlees van Ecofields uit Wekerom. Ook aanvullende ingrediënten, zoals de sla en walnoten komen uit de gemeente en werden geleverd door zorgboerderij Makandra.
Tijdens de introductie van het Broodje van de Streek op 1 oktober 2012 waren alle leveranciers aanwezig in het gemeentehuis om een toelichting te geven op hun producten.
Kijk voor een impressie naar de reportage van Ede TV (vanaf minuut 9.40)