
Na een kwart eeuw was de Zeeuwse Vlegel – een van de eerste producten die werden gecertificeerd als Erkend Streekproduct – bijna gesneuveld. Te veel competitie in het broodschap, terwijl mensen steeds minder brood eten. Het areaal was 3 jaar geleden teruggelopen naar 3 hectare. Maar, de telers van de bijzondere milieuvriendelijke baktarwe hebben nu hun tweede adem gevonden. Inmiddels zit het areaal weer op 20 hectare. De zuidelijke coöperatie CZAV draagt hieraan bij door de opslag van de bijzondere tarwe te verzorgen.
Eind jaren tachtig besloot een groepje Zeeuwse jonge boeren baktarwe te telen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Alleen dierlijke mest en, onder voorwaarden, een onkruidverdelger waren toegestaan. Onbedoeld bleek het gebruik van dierlijke mest een gouden greep. Weliswaar leidde de veel geleidelijkere afgifte van stikstof tot een lagere opbrengst per hectare, maar het korrelgehalte bleek van Europese topkwaliteit. Zo werd de Zeeuwse Vlegel geboren.
Toch kwam er drie jaar terug de klad in. Het areaal was gedaald tot 4 hectare. Oorzaken waren de dalende broodverkopen en het afhaken van de huidige jonge boeren. Die gaan eerder volledig biologisch boeren. Maar de Zeeuwse Vlegel heeft het tij mee. Consumenten willen tegenwoordig precies weten waar hun voedsel vandaan komt. Dat moet steeds vaker duurzaam, gezond en bij voorkeur om de hoek geteeld zijn. Die trend geeft de Coöperatie Zeeuwse Vlegel weer vleugels, ook omdat ze haar producten van de baktarwe slimmer aanprijst. Dus zetten de oude rotten De Zeeuwse Vlegel voort en wordt inmiddels weer op 20 hectare geteelt.
Zie voor meer informatie het artikel uit de PZC op de site De Ondernemer.
bron: Agri Holland + PZC / CZAV, 07/02/17