Dé Hoekschewaardse Telers is een coöperatie van 7 akkerbouwers van het gelijk genaamde Zuid-Hollandse eiland. Met veel passie voor hun vak telen zij al jaren aardappelen, die hun smaak krijgen door de unieke grond in de Hoeksche Waard, een échte aardappelstreek. Dit jaar zijn ze begonnen met de teelt van een unieke streekaardappel met een heerlijke smaak, de Hoeksche Rooie. Deze aardappel wordt uitsluitend in de Hoeksche Waard geteeld. De Hoeksche Rooie is een schitterende gladde aardappel met een rode schil. Van binnen heeft de aardappel een mooie gele kleur. De Hoeksche Rooie is bijzonder smaakvol, ze heeft een volle, romige, iets zoete smaak. Dat blijkt ook uit reacties van consumenten en chef-koks.
Tijdens de afgelopen Week van de Smaak, die in het teken stond van de aardappel, hebben de telers het certificaat ‘erkend streekproduct’ ontvangen voor hun Hoeksche Rooie. De uitreiking vond plaats door René de Bruin, secretaris van SPN, tijdens de vakbeurs AGF Detail. Naast de Hoeksche Chips is dit het 2e product uit de Hoeksche Waard dat de landelijke erkenning heeft ontvangen. De Hoekschewaardse Telers zijn al een aantal jaren bezig om een ras te ontwikkelen dat uitstekend smaakt en goed past bij de grondsoort en omstandigheden in hun streek. Daarnaast doen ze mee met het duurzaamheidsprogramma van de Stichting Veldleeuwerik en besteden ze veel aandacht aan biodiversiteit. Via streekmarkten en oogstfeesten vertellen ze hun verhaal aan de consument, tot in hartje Rotterdam. Hiermee is de Hoeksche Rooie een mooi voorbeeld van de ontwikkeling van een lekker, duurzaam en modern streekproduct. De Hoeksche Rooie is verkrijgbaar bij speciaalzaken in de streek, kijk hiervoor op de website www.dehoekschewaardsetelers.nl