Zaterdag 20 mei heeft voormalig Tweede Kamerlid Lutz Jacobi het landelijk keurmerk Erkend Streekproduct uitgereikt aan de familie Lautenbach in Menaam. Lautenbach heeft met Maatschap K. Osinga & F. Pranger in Aldegea een Friese keten van Zwartbont Fries Hollands rundvlees opgezet. Osinga & Pranger houdt de koeien, Slagerij Hiemstra in Sexbierum slacht het vee en Boerderijwinkel Dykstra State van de familie Lautenbach verkoopt het. Hiermee heeft het rundvlees afkomstig uit deze regionale keten nu de officiële landelijke status van een Fries streekproduct.
Jacobi heeft het keurmerk uitgereikt tijdens Foodfestival ‘Oer de Grins’ dat op het landgoed van Dykstra State plaatsvond. Een festival waarbij zo’n 400 bezoekers kennis maakten met stoofpotjes uit alle uithoeken van de wereld. Nieuwkomers uit Zuid- Amerika, Azië en Afrika bereidden de gerechtjes. De stoofpot zie je terug in veel culturen. Een verbindend element als het ware, maar elk met een totaal eigen smaak en ingrediënten. Voedsel blijkt een prima start om andere culturen te leren kennen en te begrijpen. Een rasecht Fries product als het Zwartbont Fries Hollands rundvlees kan hierin niet ontbreken.
Overigens was het Jacobi’s eerste optreden als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de Waddengroep. In opdracht van Streekeigen Producten Nederland, heeft de Waddengroep de certificering van Dykstra State voor het Erkend Streekproduct op zich genomen.
Opening onbemande boerderijwinkel Dykstra State
Tijdens het festival heeft burgemeester Van Mourik van Gemeente Menameradiel ook de onbemande boerderijwinkel Dykstra State geopend. Een uniek nieuw toegangssysteem waardoor klanten en toeristen zelf kunnen winkelen zonder tussenkomst van personeel. Klanten kunnen hier het rundvlees van Lautenbach aanschaffen. Bestellen via de website www.friesvleespakket.nl kan ook. Bestellingen maken ze dan klaar, waarna klanten het op zaterdagen kunnen afhalen.
Maatschappelijk verantwoord rundvlees
Om in aanmerking te kunnen komen voor het landelijk Erkend Streekproduct, moet het Zwartbont Fries Hollands rundvlees van Lautenbach aan geografische eisen als vlees uit Friesland en slacht in de provinsje voldoen. Maar minstens zo belangrijk is de maatschappelijke verantwoordelijkheid binnen de nieuw opgezette rundvleesketen. Oftewel duurzaamheid. Hoe vult de keten dat in?
Ten eerste is het Zwartbont Fries Hollands rund een zeldzaam huisdierras en het behoud ervan draagt bij aan de instandhouding van de biodiversiteit en ons cultureel erfgoed. Ten tweede is het een dubbeldoel koe, zowel voor de melk als het vlees. Hierdoor heeft dit ras een natuurlijkere en evenwichtigere lichaamssamenstelling dan enkel melkkoeien of vlees koeien. Dit uit zich in minder ziektes en dus lagere zorgkosten. Ten derde lopen de koeien zoveel mogelijk buiten in de wei, doorgaans van half april tot half november. Tot slot doen Dykstra State en Maatschap K. Osinga & F.Pranger veel aan agrarisch natuurbeheer. Zo heeft Dykstra State boomweides en struikbeplanting langs de randen van haar landgoed en maakt geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen (uitzondering voor distel). Maatschap K. Osinga & F.Pranger zet zich onder andere in voor het weidevogelbeheer en wilde ganzenbeheer.
(bron: waddengoud)