Het vlees van de Brandrode runderen van Berie Klein Swormink uit Lettele bij Deventer is op 23 januari officieel erkend als streekproduct uit de Ijsselvallei. De erkenning vond plaats op het Streekplein van de Biovak.
Klein Swormink heeft een biologisch rundveebedrijf voor vlees met 36 hectare land, meest weiland en enkele hectares akkers voor maïs en graan. Hij werkt met het Brandrode rund. Met zijn Brandrode koeien verzorgt Klein Swormink onder meer de begrazing van 40 hectare natuur in de regio IJsselvallei. De IJsselvallei is een natuurlijke depressie in het midden van Nederland tussen de Veluwe in het westen en de Sallandse Heuvelrug in het oosten. De vallei loopt grofweg van Arnhem tot Kampen en dankt zijn naar aan de rivier de (Gelderse) IJssel, die van zuid naar noord door de vallei stroomt.
Voor de afzet van het vlees is een keten opgezet in samenwerking met slachterij HAKA uit Ommen en slagerij Van der Zee. Dit gerenommeerde bedrijf zorgt voor de afzet van het vlees via horecagroothandel HANOS. Hier wordt het vlees vermarkt als IJsselvallei Rund. Van der Zee selecteert alleen de beste dieren voor dit exclusieve kwaliteitsproduct. Het vlees ontleent zijn specifieke kwaliteit en smaak aan de marmering, de dooradering van het vlees met vet, en het voer dat grotendeels gewonnen wordt in natuurgebieden.
Het Brandrode Rund behoort als ras tot het Maas-Rijn-IJssel(MRIJ)-veetype. Het MRIJ rund wordt sinds het begin van de 20e eeuw in het rivierengebied en op de zandgronden van Oost- en Zuid-Nederland gefokt. De MRIJ-koeien zijn van oudsher sober en sterk en zijn geschikt zijn voor vlees- en melkproductie. Door specialisatie op melkproductie sinds 1970 verdwenen in de fokkerij langzaam maar zeker veel typische MRIJ-kenmerken. Door teruglopende aantallen MRIJ-runderen, een genetische versmalling en een ziekte-uitbraak in 2001 kwam het voortbestaan van het MRIJ-ras in gevaar. Het Brandrode Rund werd als ondersoort een zeldzaam Nederlands huisdier. Na bijna uitgestorven te zijn geweest, is het ras inmiddels weer groeiende. Al is het met ongeveer 1.000 dieren geregistreerd in het stamboek nog steeds kwetsbaar. Veehouders met Brandrode Runderen houden de dieren vaak voor vleesproductie in combinatie met begrazing van natuurterreinen. Omdat deze runderen sober en sterk zijn, zijn ze heel geschikt om op de schrale natuurgronden te weiden. Er zijn nog slechts enkele veehouders die Brandrode Runderen ook melken.
Op de foto overhandigt René de Bruin van SPN het certificaat voor het Erkend Streekproduct aan dhr. Carabain van Van der Zee. In het midden W. Kosse (HAKA) en Klein Swormink.
Foto: Dick Boschloo