Het is weer begonnen, de jaarlijkse zoektocht naar de Held van de Smaak. Dit jaar staat deze zoektocht in het teken bonen en peulvruchten. Gezien de rijke variatie aan rassen die oorspronkelijk in onze omgeving werd geteeld, behoren bonen en peulvruchten tot ons culinair erfgoed. Bonen zijn een belangrijke bron van eiwit, en de teelt draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid. En verder zijn bonen natuurlijk erg lekker en gezond.
De Held van de Smaak verkiezing is een onderdeel van de landelijke Week van de Smaak. Voor de verkiezing van 2014 is de organisatie op zoek naar telers, verwerkers en koks in de horeca, catering en zorg die de ‘boon’ in zijn volle pracht op de kaart zetten. Men zoekt pioniers die een voorbeeld vormen voor anderen, en zich daarom met recht de eretitel Held van de Smaak verdienen. Via provinciale voorrondes worden 12 finalisten geselecteerd, waaruit uiteindelijk in september een winnaar, de Held van de Smaak, gekozen wordt. Tevens zal de publieksprijs worden uitgeloofd op basis van een stemming op de website van de Week van de Smaak. Aanmelden van kandidaten kan tot 30 mei via het speciale aanmeldformulier.