
Streekproducenten werken altijd hard om consumenten van voedsel te voorzien. Deze streekproducent heeft het nu zwaar door de coronacrisis. Maar de aanvoer van verse producten is er, en de vraag naar vers voedsel bij de consument is groot. Korte ketens zijn de oplossing.
Korte ketens zijn niet nieuw in veel regio’s. Veel streekproducenten verkopen al jaren hun producten in een eigen boerderijwinkel, stalletje aan de weg of rechtstreeks aan de horeca. Minder schakels tussen producent en consument. Met de coronacrisis ontstaan overal nieuwe initiatieven op het gebied van korte ketens. Streekproducenten zoeken creatief naar nieuwe afzetkanalen, openen de deuren van hun erf of leveren aan huis.
“Onze streekproducenten hebben het moeilijk. Als enkele schakels uitvallen, vallen vervolgens hele ketens stil. Met alle gevolgen van dien. Dat zie je nu gebeuren. Daarbij komt nog dat de toerist, een belangrijke afnemer, voorlopig niet in Zeeland komt. De nood is hoog. Daarom willen we de consument vragen lokale streekproducten te kopen bij de boerderij- en/of landwinkel, slager, groenteboer, visdetaillist, bakker en lokale winkelier in het dorp of de streek. Koop altijd, maar juist nu, producten van eigen land en uit eigen zee!” zegt Caroline Melissant, coördinator van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.
Melissant geeft de consument als tip om de social mediakanalen van jouw streekproducent in de gaten te houden. Zij informeren heel frequent momenteel waar en hoe hun producten verkrijgbaar zijn. Laten we als consument die moeite nemen en elkaar helpen. Nu en straks ook na de crisis.