Een van de bekendste ingrediënten van de Limburgse Vlaai, de Limburgse morel, is gered van de ondergang. De afgelopen maanden hebben 8 Limburgse telers de handen ineen geslagen om de teelt van de morel (zure kers) voor Limburg te behouden. Door de import van goedkope morellen uit oost-europa is het areaal teruggelopen van 600 ha in 2008 tot 240 ha in 2016. In samenwerking met ketenregisseur Wiro Nilissen hebben ze de afzet en verwerking van de morellen in eigen hand genomen. Er zijn afspraken gemaakt met bakkers, verwerkers en de bakkerijgroothandel. Op deze manier hopen de deelnemers de zure kers te behouden voor Limburg en het Limburgse landschap.
Tijdens de feestelijke bijeenkomst bij het Bakkerijmuseum in Roggel werd het certificaat Erkend Streekproduct overhandigd door René de Bruin van SPN aan de Coöperatieve Telersvereniging Limburgse Morel . Aansluitend nam hij samen met de Limburgse gedeputeerde voor Landbouw en Natuur Hubert Mackus het ‘symbolische’ eerste vaatje ingeblikte morellen van 2018 in ontvangst van Susanne Gortz (voorzitter van de telersvereniging) en gaf deze door aan Pijpers brood en banket(met winkels in Venlo en Blerick), een van de eerste bakkers die zich hebben gecommitteerd tot het gebruik van louter Limburgse morellen voor de productie van de traditionele Limburgse Vlaai. Inmiddels hebben zo’n 20 bakkers dit voorbeeld gevolgd.