Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel heeft de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk op woensdag 31 mei 4 nieuwe certificaten uitgereikt aan producenten van het Erkend Veluws Streekproduct. De uitreiking vond plaats in het kader van het jaarlijkse Veluwediner. De nieuwe certificaathouders zijn:
- Biologische Boerderij de Groote Voort (Jan Dirk van der Voort) uit Lunteren voor hun Remeker rauwmelkse kaas en ghee (geklaarde wei-boter)
- Vleesveebedrijf D&a2 (Han Meurs) uit Loenen voor het vlees van natuurlijk gehouden Blonde d’Aquitaine runderen
- Imkerij ’t Haagje (Wilfred Muis) uit Epe met Veluwse Heidehoning en Veluwse Lindehoning
- Boerderij De Kolke (Albert en Corrie Wassink) uit Voorst met hun cranberries en cranberryproducten
Voor al deze producten geldt dat ze voldoen aan de eisen van het landelijke keurmerk Erkend Streekproduct, dat ze geproduceerd worden in de streek en met regionale grondstoffen. Daarbij gelden eisen voor duurzaamheid en dierenwelzijn. Het uitgangspunt voor de erkende Veluwse streekproducten is dat ze een toegevoegde waarde hebben voor economie, natuur, landschap en biodiversiteit in de streek, en er dus aan bij dragen om de Veluwe mooier en vitaler te maken.
Van Dijk roemde de grote diversiteit en kwaliteit van de erkende Veluwse streekproducten. Door het brede aanbod zijn streekproducten in toenemende mate aantrekkelijk voor de regionale horeca. Met de 4 nieuw bedrijven erbij komt het totaal aan gecertificeerde Veluwse bedrijven op 27. De Stichting Erkend Veluws Streekproduct – eigenaar van het keurmerk Echt Veluwe – zal zich de komende jaren dan ook inzetten om de erkende streekproducten beter op de kaart te krijgen bij de Veluwse restaurants. De nieuwe huisstijl, die is ontwikkeld door Visit Veluwe en die aansluit bij de toeristische promotiecampagnes voor de Veluwe, maakt het voor producenten en aanbieders extra aantrekkelijk om mee te doen.
Jan Dirk van der Voort, een van de gelauwerde ondernemers, onderstreepte het belang van streekproducten voor de lokale economie en het sluiten van regionale kringlopen van productie en consumptie. Dit draagt bij aan een duurzamere samenleving. Door het verkorten van de keten en de afzet in eigen hand te nemen worden de eventuele extra kosten meer dan gecompenseerd.
Bij de foto: Gedeputeerde Van Dijk (l) met de gelauwerde producenten.