Het is een vaste traditie: in januari organiseert SPN samen met Vereniging Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InformatieCentra het Streekplein op de Biobeurs in Zwolle. Om de bekende redenen gaat de hele beurs dit jaar online. Zo ook het Streekplein. Kleinschalige streek-producenten presenteren zich in hun online marktkraam. Daarnaast daarnaast hebben we een workshop programma waarin het produceren voor en afzet in de korte keten centraal staat. Kijk voor het volledige beursprogramma op https://www.bio-beurs.nl/
Deelnemers aan het Streekplein 2021
- Erf 1, Irene Bruins
- Waddendelicatessen, Duco Snoek Hourgonje
- De Polderkol, Marlies Engels
- Ecostoof, Caro Niestijl
- Sonneclaer, Barend en Tineke Mul
- ’t Boterhuys A2 Zuivel, Gerard Mul
- Geitenboerderij de Bonte Weide, Mart Jan de Jong
- Imkerij de Oase, Elmar Mook
- Hansketien, Liesbeth Brands
Online workshops streekplein en korte keten
Maandag 18 januari 2021, 11.30 uur
- Start je eigen voedselcoöperatie
Vers, echt en eerlijk eten, van boeren uit de buurt. Heel populair. Klinkt als lastig? Niet als je het samen doet, in een voedselgemeenschap! Je kunt hem zelf starten. Hoe werkt dat dan, in de praktijk? En hoe zet je zoiets op? Vanaf 15 huishoudens kan je je eigen voedselcoöperatie starten als volledige vervanging van de supermarkt. Als burgergroep of als boer met een korte keten. In deze workshop gaan we in gesprek met ervaren voedselcoöperatie-starters Bregje Hamelynck van biologische Permacultuur-tuinderij Ûs Hof, en initiatiefnemer van de eerste voedselcoöperatie van Friesland Ûs Iten. En Iris van de Graaf, Van Eigen Erf.
Sprekers
Bregje Hamelynck – Ûs Hof
Hilde Delbecque, Vlaamse Voedselteams
Gespreksleider:
Iris van de Graaf – Van Eigen Erf
https://www.bio-beurs.nl/nieuwsberichten/487/123/68-Start-je-eigen-voedselcooeperatie
Maandag 18 januari 2021, 13.00 uur
63. Boerderijwinkel, Groenteabonnement, webwinkel of boerenmarktkraam: slim je eigen producten verkopen
Groenteabonnement, marktkraam, boerderijwinkel: verkoop, hoe doe je dat? Ageeth Visser van Landzicht bedient ruim 800 abonnees. Linda Duijndam startte een tuinderij en voegt succesvol assortiment toe aan het vlees en zuivel op de boerderij van haar ouders. Want: je eigen,producten verkopen is het mooiste wat er is. Maar hoe doe je dat? Ageeth en Linda delen hun eigen passie voor mooie producten, slimme winkelinrichting en goed klantencontact. Met tips van Maria van Boxtel en Iris van de Graaf, Van Eigen Erf.
Sprekers
Linda Duijndam – Hoeve Biesland
Gespreksleider
Maria van Boxtel – Land & Co
Dinsdag 19 januari 2021, 14.00 uur
- Verleid je klant; Culinaire activiteiten op de boerderij
Oogstfeestmaal, kookworkshop, zelf kruiden plukken: er zijn allerlei manieren om klanten vast te houden met culinaire activiteiten op de boerderij. Cecile van den Broek, ’t Schop, vertelt over haar culinaire activiteiten om klanten te vinden en te binden. Doe je het zelf of werk je samen met chef-koks? Wat biedt je aan? Wat zijn de kosten aan materialen en arbeid? Hoe werk je slim samen in werving en boeking van gasten? Josèt Vermeer, Sprankenhof, biedt een succesvol feestmaal aan in samenwerking met een chef-kok en deelt haar ervaringen. Workshop onder begeleiding van Maria van Boxtel, Land & Co en Iris van de Graaf, Van Eigen Erf.
Sprekers
Joset Vermeer – Sprankenhof
Gespreksleider
Maria van Boxtel – Land & Co
Iris van de Graaf, Van Eigen Erf
Dinsdag 19 januari 2021, 16.30 uur
75. ‘Proef het Streekplein’ – online kookdemonstratie
Kok Linde van de Graaf kookt met de heerlijke producten van het streekplein. Proef mee – op afstand – van haar heerlijke gerechten. Met vlees van de stiertjes van Boerderij Eyckenstein, feta van Hansketien, wijn uit Dieren en nog veel meer. Maak kennis met smaakvolle, biologische producten uit de regio. Met productpresentatie van de boeren en tuinders zelf: luister naar de verhalen van deze bijzondere producenten. En leer hoe je deze lekkere producten kan bestellen voor jouw groothandel of winkel.
Sprekers
Alle producenten van het Streekplein
Vrijdag 22 januari 2021, 10.30 uur
95. Een regio merk voor lokale producten in de supermarkt
Samenwerking tussen lokale (bio-) producenten en supermarkten is best lastig. Hoe regel je de logistiek, hoe verdeel je de marges, hoe regel je continuïteit? En hoe voorkom je dat je als producent opgaat in de massa en niet meer onderscheidend bent in het schap? Een unieke samenwerking tussen 10 supermarkten en (bio-)producenten uit de omgeving van Deventer brengt hier verandering in. Door samen te werken aan logistiek, assortimentsopbouw, marketing en een eerlijke prijs voor alle schakels in de keten. De producten worden onder een gezamenlijk merk in de supermarkt gepresenteerd. Van de regio, voor de regio. Dit voorjaar in het schap, nu al op de Bio Kennisweek. Mis dit niet.
Sprekers
Hans Kok – Jumbo Hans Kok uit Colmschate
Arjuna Huis in ‘t Veld – Biologische melkveehouderij De Melkbrouwerij uit Lettele (Foodheld van 2020)
Gespreksleider
René de Bruin – SPN