De Groote Stroe (te Stroe) boert met de natuur, zo stellen Harry van Wenum en Magda Scholte. De Groote Stroe maakt geitenkaas onder de merknaam De Stroese Dame.
De klant op de Utrechtse markt hoort over de Stroese dames, de geiten, die mooie namen dragen.
De vraag hoe het met Ilse gaat, levert verhalen over ‘dames’ die buiten lopen en hun lammeren zelf melk geven. Maar De Groote Stroe is ook beheerder van een bijzonder mooi stukje kampenlandschap met reliëfrijk weiland, beekdal en houtwallen.
Een landschap waar met nieuwe groep vrijwilligers (‘streekkring’) onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland een nieuwe boomgaard is geplant, waar zoals vroeger de lammetjes in de wei lopen. Hier groeien oude appelrassen, waar later heerlijke cider van gemaakt gaat worden. En waar de geiten buiten grazen en mogen knabbelen in de wallen die zo typisch zijn voor dat landschap. Het gaat om circa 7 ha: niet veel maar daarom juist belangrijk in de industrieel-landschappelijke omgeving. Ook daarom zijn de gronden met aangrenzende familiegronden als ‘natuurschoon’ voor de toekomst wettelijk vastgelegd: om door te geven aan toekomstige generaties. Zo blijft voedselproduct en natuurschoon als één gebied bij elkaar. Biologische productie en Erkend Veluws Streekproduct horen voor het bedrijf daar logisch bij.
Als je geniet van Stroese Dame op je bord, zie je mooie kaas met een bloemrijk grasland, mooie houtwallen en blije dames. Een sterk verhaal.
Activiteiten op Geitenboerderij De Groote Stroe zijn onderdeel van het project Kwaliteitsproducten in een Kwaliteitslandschap. Dit project is een initiatief van SPN, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Stichting Erkend Veluws Streekproduct, Hogeschool van Hall Larenstein, Geitenboerderij De Groote Stroe en Van der Valk Hotel Apeldoorn de Cantharel. Projectuitvoering door Land&CO / Eet je Uitzicht. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en de Provincie Gelderland.