Vanuit alle streken in Nederland komen de meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg de lekkerste streekproducten samen op maandag 11 april tijdens de eerste nationale verkiezing ‘LEKKERSTE STREEK VAN NEDERLAND’.
De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel is mede dankzij de coronacrisis sterk toegenomen. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en welke impact het heeft op onze leefomgeving. En hij is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen. De vraag naar streekproducten zit in de lift, dat merken ook de bij het Erkend Streekproduct aangesloten organisaties en producenten. Om dit te vieren organiseert Streekeigen Producten Nederland (SPN) een landelijke verkiezing van de Lekkerste Streek. In verschillende regio’s zijn producenten en producten geselecteerd die hun regio gaan vertegenwoordigen. De winnende producenten uit heel Nederland komen samen met een lokale kok om de eigen streek te laten proeven. Dit evenement stond al gepland in november van het vorige jaar, maar kon vanwege de alom bekende redenen geen doorgang vinden. Gelukkig kan het evenement nu wel doorgang vinden. Op maandag 11 april strijden de teams met elkaar op de schitterende locatie van De Dyk in Woubrugge om de titel Lekkerste Streek van Nederland.
Meer dan 400 streek-producenten in Nederland werken volgens de criteria van het Erkend Streekproduct. Vaak zijn zij georganiseerd via een van de 8 regionale streekmerken, zoals Zeker Zeeuws, Waddengoud of het Erkend Veluws Streekproduct. In al deze regio’s zijn producenten geselecteerd om hun streek te vertegenwoordigen tijdens de Lekkerste Streek van Nederland verkiezing. De selectie gebeurde, geheel volgens het karakter van de beweging, op streek-eigen wijze. Zo werd in Zeeland een publieksverkiezing gehouden, terwijl in de Friese Wouden een commissie van streekkenners producenten hebben geselecteerd die hun streek het beste vertegenwoordigen. Vanuit alle deelnemende regio’s komen de delegaties samen met een lokale kok samen in Woubrugge, in het Groene Hart. De koks bereiden van de producten een gerecht dat hun streek het best weerspiegelt. Uit al de inzendingen wordt uiteindelijk een winnend team gekozen en mag de streek zich de Lekkerste Streek van Nederland noemen.