SPN is mede initiatiefnemer van de jaarlijkse Week van de Smaak. Ieder jaar staat een productgroep centraal tijdens dit evenement. Dit jaar is dat ‘vis, schaal en schelpdieren’. De 9e editie van de Week van de Smaak is van 12 t/m 20 september.
Over vis is veel te doen. Door overbevissing, klimaatverandering en waterstaatkundige werken is de visstand sterk achteruit gegaan. Door de sterke schaalvergroting zijn er steeds minder actieve vissers in Nederland en bij de binnenvissers is opvolging een groot probleem. De vissers die over blijven gebruiken steeds modernere vangstmethoden, soms met grote gevolgen voor het ecosysteem. Toch zijn er ook vissers die het anders willen, die op zoek gaan naar slimme en de meest duurzame en verantwoorde vangstmethoden en bijvoorbeeld alleen nog de volwassen vissen vangen. Ook kweekvis is sterk in opkomst, vaak als goedkoop alternatief voor de wilde soorten, en soms ook als de meest duurzame optie. Voor de consument is het nauwelijks meer te begrijpen, waar moet je op letten als je vis koopt, wat is de meest duurzame optie en hoe kan ik de kleinschalige visserij ondersteunen? En zeker zo belangrijk, hoe smaken de wat minder bekende vissoorten en hoe kunnen we die het beste bereiden. De visboer en de chef-kok spelen hierbij een belangrijke rol. Maar ook de visserman zelf kan meer naar buiten treden en zijn verhaal doen. Met de Week van de Smaak 2015 gaan we dit thema nadrukkelijk op de kaart zetten, en daarnaast kan iedereen natuurlijk aanhaken met een leuke en inspirerende activiteit rondom lekker en verantwoord eten van dichtbij. De Week van de Smaak 2015 duurt van 12 tot en met 20 september met activiteiten door het hele land.
(Bron: www.weekvandesmaak.nl Fotocredits: Barbara Rodenburg,’t Ailand)