Duurzaam inkopen met producten uit de streek
Streekproducten bieden een uitgelezen mogelijkheid om invulling te geven aan duurzaam inkopen en regionale voedselstrategieën. Niet voor niets is onlangs een motie in de 2e Kamer aangenomen waarin wordt gevraagd om erkende streekproducten onderdeel uit te laten maken van het duurzaam inkopen beleid. Streekproducten leveren immers een belangrijke bijdrage aan duurzame regionale ontwikkeling en het versterken van stad-land relaties.
Broodje van de Streek
In 2011 is SPN een campagne gestart met als titel ‘Broodje van de Streek’. Samen met regionale producenten en verwerkers en partnerorganisaties hebben we gemeentes en provincies gestimuleerd om tijdens de Week van de Smaak een´Broodje van de Streek´ te serveren in de kantines en bedrijfsrestaurants. Daarbij is het natuurlijk de bedoeling dat zoveel mogelijk ingrediënten afkomstig zijn van producenten uit de directe omgeving. Niet alleen het broodje, maar ook het beleg en misschien ook wel het begeleidende sapje en het fruit.
De campagne kreeg bekendheid via de media kanalen van de Week van de Smaak , in de landelijke programmakrant (600.000 ex) en via diverse websites en persberichten gericht op landelijke, regionale en lokale media. Daarnaast is informatie materiaal beschikbaar voor gebruik in de kantines en bedrijfsrestaurants.
Duurzaam inkopen met streekproducten (presentatie 10 december)
Nieuwe samenwerkingsverbanden
Het doel van de campagne ´het broodje van de streek´ is om lokale producenten, verwerkers, logistieke organisaties, gemeenten en cateraars met elkaar in contact te brengen en samen te laten werken teneinde draagvlak te ontwikkelen om op den duur meer ruimte te bieden voor producten uit de streek binnen de overheidscatering.
Meer informatie:
Stichting Streekeigen Producten Nederland
Churchillweg 106
6706 AE Wageningen
0317 420224